Spelar du liksom så många andra Wordfeud som avkoppling efter en lång dag? Eller kanske som en snabb paus i arbetet när de andra tar en fikapaus? Då är du kanske intresserad av att veta lite mer om historien bakom fenomenet Wordfeud och vem som kom på spelet?
Du visste säkert redan att Wordfeud är ett korsordsliknande spel som du kan spela på Iphone, Android, Windows Phone och Windows 8. Kanske visste du också att spelet i princip är en kopia av Scrabble. Skillnaden mellan de två spelen ligger i att du i Scrabble kan spela två eller fler, medan Wordfeud alltid spelas mellan två spelare.
Du kan dock I Wordfeud ha många spel körande samtidigt, och spela det när du känner för det, antingen med personer du känner, eller med slumpmässigt utvalda spelare. För att spela använder varje deltagare sin egen mobiltelefon eller surfplatta, och spelet kräver därför åtkomst till Internet.
Många spelar i Wordfeuds gratisversion med reklam, men de mest inbitna väljer förstås att betala för den reklamfria versionen. I framtiden kan du kanske betala för spelen med exempel Bitcoin valuta, så om du är intresserad av att lära mer om Bitcoin-handelsrobotarna kan du hitta Top10CryptoBots här.
Något annat som skiljer spelen är hur själva spelplanens placering av bonusrutor och brickornas poängvärden. I bägge spelen handlar poängen om dels kombinationen av bokstäver som spelaren väljer att lägga ut och värdet av dessa bokstäver + placering av bokstäverna på bonusfält på brädet.
Spelet är ofta lättare för vana korsordslösare, som är vana vid att vrida och vända på ord i huvudet.
Historien: Från Scrabble till Wordfeud
Scrabbles historia
Scrabble, som uppfanns 1938 av Alfred Mosher Butts, räknas som ett klassiskt amerikanskt korsordsspel. I Sverige var spelet länge känt som Alfapet, och det är väl så de flesta äldre känner det även om det sedan mitten av 1990-talet även sålts med namnet Scrabble, och att den svenska versionen inte längre ges ut.
Scrabble spelas över hela världen. Eftersom spelet handlar om ord, och ord ser olika ut runt om i världen påverkar detta också spelets regler. Beroende på språk så får du olika många poäng för samma bokstavskombinationer. Till exempel är bokstaven “C” värd 8 poäng I Sverige, men bara tre poäng i en engelsk tävling. Det beror naturligtvis på att bokstaven används oftare på engelska än på svenska.
Om du håller på att lära dig ett nytt språk kan det vara en bra utmaning att träna att spela det på något annat än ditt modersmål: engelska, tyska, franska, spanska, holländska, norska, danska, portugisisk och finska är andra alternativ som du kan pröva förutom finska. Men det kan vara svårare än vad man tror!
Olika sätt att spela Wordfeud på
Idag kan du spela Wordfeud på en mängd olika språk, och Eftersom spelet är beroende av spelarnas ordförråd så är det, likt för korsordslösare, skapat många hjälpredskap för dig som vill öva, eller till och med fuska lite när du spelar Wordfeud. Det kan handla om ordlistor, hjälp att hitta ord utifrån de bokstäver spelaren sitter med, eller hjälp utifrån brädet för att se var poängen blir högst.
2012 erkände 10% av spelarna i en undersökning att de fuskade i spelet. Om du vill bli riktigt bra i Wordfeud så är det viktigt att träna planläggning och strategi, men även ord. Godkända ord på svenska utgår från svenska akademins ordlista, SAOL, men om du behöver träna och inte orkar läsa igenom hela ordboken kan du exempelvis hitta svenska ord på två bokstäver till Wordfeud.
Så kom Wordfeud till
2010 utvecklade norrmannen Håkon Bertheussen en app som gjorde att du kunde spela an version av ordspelet på din smartphone. Spelet fick namnet Wordfeud. IT-utvecklaren Håkon Berteussen var nyfiken på om kan kunde skapa en applikation för det här och hade inte alls förväntat sig den framgång som spelet fick.
Wordfeud blev det mest nerladdade spelet 2011 och i april 2012 hade appen hämtats hem 16 miljoner gånger. Även om spelet nu har tappat en del av nyhetens behag, så är det ett spel som många kommer tillbaka till eftersom det både är avslappnande och har sociala möjligheter inbyggda i bland annat formen av chattfunktioner.
Vill du spela Word feud IRL?
Om du är extremt duktig i Wordfeud så finns det också nationella tävlingar som du kan delta i, även IRL. Svenska Wordfeudförbundet har anordnat svenska mästerskap sedan 2013, och de har också lokala så kallade ordfejder där man kan mötas och spela mot varandra i verkligheten. Matcherna spelas dock fortfarande på mobiltelefoner, läsplattor etc. men spelarna sitter mitt emot varandra med en schackklocka som håller reda på tiden, och de får en maxtid av varje match på 30 min/spelare och parti.