Ordspelet i mobilen som är en snabbare variant av Wordfeud har blivit väldigt populärt senaste tiden. Här går vi igenom några enkla knep som kan göra dig till en spelare att räkna med i Word Domination.
Först ska vi ge en snabb presentation av vilken typ av spel Word Domination är, för dig som inte har provat det än. I korthet är det väldigt likt Wordfeud, vilket i sin tur är väldigt likt Alfapet. Det handlar alltså om att skapa ord med brickor och bygga ett slags korsord på spelplanen. Både Word Domination och Wordfeud spelas i mobilen.
Skillnader mot Wordfeud
Word Domination påminner på många sätt om Wordfeud, men det finns några viktiga skillnader:
Fem ord var – Spelet är slut efter fem rundor, alltså när båda spelarna har lagt fem ord var. Säkert är det här en del av spelets popularitet, att en match inte tar mer än kanske tio minuter. Det är lätt att ta sig den tiden, och man behöver inte bli totalt utmattad i skallen.
Tidsbegränsning – I Word Domination har du betydligt kortare betänketid än i Wordfeud. Istället för timmar handlar det om sekunder. Nämligen 75 sekunder per omgång. Sen går tiden ut, och om du inte har lagt ett ord vid det laget får du helt enkelt noll poäng och turen går över till motspelaren.
Boosterkort – I det här spelet finns ett stort antal boosterkort som du kan spela ut när du vill under spelets gång. Varje kort har sin egen effekt på spelet, till exempel att du får extra betänketid eller att det kommer fler rutor med bonuspoäng på spelplanen. Efterhand som du ”levlar upp” i spelet låser du upp nya boosterkort, och till varje ny match kan du välja tre kort som du har tillgång till under matchen.
Nu går vi in på konkreta råd och tips för hur du blir en vassare spelare i Word Domination.
Lägg upp en effektiv sökalgoritm
När det är din tur, gäller det att söka igenom dina möjligheter ganska snabbt. Därför är det bra att ha en färdig metod som du följer, så slipper du ödsla tid på att fundera på vad du ska göra. En så kallad ”sökalgoritm”.
I och med att tiden är så begränsad finns det ingen möjlighet att säkert hitta alla ord som kan läggas och sedan jämföra dem. Man får börja nysta i en ände och snabbt välja vad man ska lägga ut.
Faktum är att du bör starta redan innan det är din tur. Bry dig inte om vad motspelaren håller på med, det kan du ändå inte påverka. Titta igenom dina bokstäver. Ordna dem i hela ord eller bokstavsgrupper som är vanligt förekommande i svenska språket, som -en eller -erna eller -ck. På så sätt har du redan en del idéer med dig när du börjar leta efter möjligheter på spelplanen.
Satsa på bonusrutorna
Istället för att söka förutsättningslöst över hela brädet, vilket helt enkelt tar för lång tid, ska du börja med att se efter om det finns någon bra bonusruta inom räckhåll. Av två anledningar: Dels ger det betydligt mer poäng. Dels hindrar det motspelaren från att använda dem.
TIPS: Kom ihåg att det inte handlar om att maxa din poäng, utan om att vinna matchen.
Det är lätt att ordna bonusrutorna efter hur bra de är:
- TO – trippel poäng för ordet
- DO – dubbel poäng för ordet
- TB – trippel poäng för bokstaven
- DB – dubbel poäng för bokstaven
Det är alltid bättre att använda en ruta som står högre upp i den listan än en ruta längre ner – om du kan. Går det inte så går det inte, då får man jobba sig neråt i listan. Ofta kan man använda fler rutor samtidigt, och då får man helt enkelt försöka räkna på vilket alternativ som ger mest poäng.
Satsa på dyra bokstäver
En annan sak som du bör fokusera på när du letar efter ett bra ord att spela, är bokstäver med riktigt höga poäng. Har du ett J ska du aktivt leta efter en plats att lägga det på. Om du kan lägga ett J på en TB är det 21 poäng direkt. Kan den rutan ingå i två ord i varsin riktning är det 42 poäng, utan att vi ens har räknat alla andra bokstäver som ingår. Du kan leta länge innan du lyckas lägga 21 poäng med enbart enpoängare som S, T, E, A osv.
Kombinera existerande ord
Ordet du lägger måste ansluta till minst ett ord som redan ligger, precis som i Wordfeud. Du kan inte lägga ett ord helt isolerat ute i hörnet – tyvärr. Men om du kan lägga ett ord så att det anknyter till flera ord, får du poängen för samtliga inblandade ord. Då kan det snabbt plocka till.
Behåll dyra bokstäver – allt annat lika
Det låter kanske bakfram. Bokstäver med hög poäng ska man väl försöka få ut på brädet så man får många poäng? Så är det, och det säger vi inte emot. MEN, om du kan lägga två olika ord som är lika mycket värda, då är det bättre att spara dyra bokstäver till senare. Eftersom de ger chans till höga poäng en gång till.
Det finns ett undantag från rådet om att spara dyra bokstäver: Om du har chansen att spela ut en riktigt ovanlig bokstav, som J eller Z, gör då det. Risken är annars att du inte får någon mer chans att använda den.
Men om du kan lägga lika många poäng med eller utan ett K eller ett Ö, då kan du spara den bokstaven till senare.
Använd booster korten
Man ser ofta spelare som inte spelar ut sina booster kort. Då har de inte maximerat sina chanser och kunde lika gärna spela casino. När du väljer vilka boosterkort du ska ta med dig in i matchen, ska du också ha en färdig plan för hur och när de ska användas.
Exempel: Om du har kortet som ger mer betänketid och kortet som lägger in extra bonusrutor på spelplanen, då kan du till exempel välja att spela ut dem efter varandra i din sista runda. På så sätt får du extra möjligheter och extra tid för att avsluta matchen med en knall.
När du har hittat ett hyfsat bra ord att spela, kan du titta på stapeln som visar din återstående betänketid. Har du tid kvar är det inte fel att leta vidare en stund. Men se till att du vet exakt hur du ska lägga det ord som du redan har hittat, så att du inte får för bråttom och blir nollad.
Slutligen, känner du till svenska.se? En väldigt bra sajt med tre gedigna ordböcker där du kan kolla vilka ord som egentligen finns och bygga ditt ordförråd – men kanske helst i efterhand när du har tid. Lycka till!